Denne artikkelen tar for seg gode råd ved utblanding, påføring, rengjøring og herding for at fugene skal bli mest mulig jevne i fargen.
Fargevariasjoner kan forkomme på flisfuger. Denne artikkelen tar for seg gode råd ved utblanding, påføring, rengjøring og herding for at fugene skal bli mest mulig jevne i fargen.
1: Fargevariasjoner i fugede flisflater kan unngås ved korrekt blanding samt kontroll av fukt- og temperaturforhold.
Fugemasser består av sement, fargepigment, tilslag og tilsetningstoffer. Det finnes fugemasser i nesten alle farger. Spesielt på de mørkere fugemassene kan det opptre fargeavvik i ferdig herdnet tilstand. Den sikreste løsningen er å velge masser som ikke er sterkt pigmenterte f.eks. ulike gråfarger. En herdnet fugemasse har en "standardfarge" vist på leverandørens fugefargekart. Denne fargen vil kunne bli både noe lysere og noe mørkere avhengig av forhold i blande-, utførelse- og herdefasen. Vedlagte tabell viser hvordan temperaturforhold, vannmengde, blandeforhold, herdebetingelser i sum påvirker fugens sluttfarge.
Utviklingen av moderne fugetyper har gjort fugemassene mer robuste overfor fargenyanser. Men samtidig har sluttbrukerne også store forventninger til fargejevnhet. På arbeidsplassen må flisleggeren ofte arbeide raskt under tidspress og under klimaforhold de ikke har påvirkning på. Noen forhold kan utløse fargevariasjoner på ferdig fuget flate. Ved å være bevist på hva som påvirker fugefargen kan man redusere risikoen. Tabell 2 er en oppsummering av hva kan influere på sluttfargen og samt gode råd.